Passanten langs het bouwterrein aan de Friese Vlaak hebben het misschien al gezien: het hoogste punt van het eerste gebouw is bereikt én de bouw verloopt op een andere manier dan gebruikelijk. KBK bouwgroep uit Volendam, aannemer van dit project in de nieuwbouwwijk De Broeckgouw, koos voor de realisatie van dit project voor de bouwmethode ‘tunnelen’. Voor de wanden en verdiepingsvloer wordt een bekisting opgebouwd waarin het beton gestort wordt. De volgende dag, als het beton is gehard, wordt de bekisting er direct uitgehaald en weer gebruikt voor de wanden en verdiepingsvloer van de naastliggende twee woningen. ‘Dankzij deze methode bouwen we sneller en is er sprake van minder afval,’ aldus Robèr van Galen, projectleider van KBK bouwgroep. Dit is beter voor het milieu en beperkt overlast voor omwonenden.’
In één dag klaar
Gebouw A is het eerste gebouw van dit complex waarbij deze bouwmethode werd toegepast. En de werkzaamheden vorderen snel. Voor de kerst beginnen we nog met het volgende gebouw! Ondanks dat nog twee gebouwen op deze wijze gerealiseerd worden, werden alle werklieden van KBK bouwgroep getrakteerd op taart. Robèr: “Een stukje waardering voor de mannen die in weer- en wind doorgaan en iedere dag weer twee woningen maken is zeker op zijn plaats.” Bij ‘tunnelen’ wordt op de vloer, met behulp van een speciale kraan, een stalen bekisting geplaatst. Op deze bekisting wordt ’s morgens de wapening en alle installatie onderdelen voor elektra, riolering en ventilatie aangebracht. Daarna wordt in deze bekisting het beton van de muren en verdiepingsvloer gestort. Er wordt gebruikt gemaakt van een betonsoort die in één nacht sterk genoeg is om te worden ‘ontkist’. De bekisting wordt de volgende dag onder de vloer uit getrokken en opgebouwd voor de bouw van de naastliggende woningen. Ook voor gebouw B en C wordt dezelfde stalen bekisting gebruikt, nadat hij is aangepast voor die afmeting van de woning.
Zelfstandig en prettig wonen
Aan de Friese Vlaak worden woningen gerealiseerd voor mensen vanaf 55 jaar uit de gemeente Edam-Volendam, die verzorgd willen wonen, op de manier die aansluit bij hun persoonlijke wensen en behoeften. Het project bestaat uit drie gebouwen. Naast het middelste deel, beschermd wonen, kunnen mensen in het rechter- en linkerpand hier geheel zelfstandig wonen. Is of ontstaat er een zorgvraag, dan kunnen bewoners de gewenste zorg inkopen. Het project komt van de grond dankzij een samenwerking tussen de gemeente Edam-Volendam, De Zorgcirkel en de woningcorporaties De Vooruitgang en Wooncompagnie.
Warmtepomp en zonnepanelen
Niet alleen de bouw, ook het wonen aan de Friese Vlaak ademt duurzaamheid. Het complex wordt voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en is uitstekend geïsoleerd. De oplevering vindt naar verwachting in de tweede helft van 2020 plaats.